duminică, 25 noiembrie 2018

Cum a fost revolutionata medicina cu ajutorul penicilinei


Chiar daca traim in era tehnologiei, iar medicina pare ca evolueaza pe zi ce trece, multe dintre tratamentele din ziua de azi au la baza cateva solutii mult mai vechi. Aici putem aminti despre penicilina, care a fost descoperita in urma cu aproape 90 de ani de catre cercetatorul britanic Sir Alexander Fleming. De la descoperirea sa se poate spune ca medicina a fost revolutionata, iar inainte de a continua scurta lectie de istorie, este important sa stim de ce este atat de utila penicilina. 

Pneumonia, cea care pana in acel moment ducea la moartea anuala a milioane de oameni in toata lumea, a putut fi tratata cu ajutorul penicilinei, la fel si sifilisul, bronsita, faringita si multe altele.
La acea vreme nu s-ar fi asteptat nimeni ca mucegaiul sa poata aduce mai multe proprietati benefice, insa 14 februarie 1929 a ramas importanta in calendar ca fiind data la care s-a descoperit penicilina. De cateva sute de ani se stia despre faptul ca mucegaiul albastru poate avea cateva proprietati utile, insa nu s-a ajuns la niciun progres, pana cand un chirurg britanic a constatat faptul ca mucegaiul care isi facea aparitia pe fructe si branza duce la inhibarea dezvoltarii microbilor, astfel ca mai departe au fost efectuate diferite experimente.

Revenind la Alexander Fleming, acesta si-a dorit intotdeauna sa gaseasca o modalitate prin care sa stopeze actionarea bacteriilor, iar dintr-o intamplare a ajuns sa descopere penicilina. Acesta a constatat faptul ca bacteriile erau mai rare in apropierea unui anumit tip de mucegai, astfel ca s-a hotarat sa cultive o cantitate mai mare, ceea ce a devenit intre timp penicilina. Ulterior, si-a facut publice rezultatele cercetarilor, insa nu apucat sa experimenteze efectele benefice din motive financiare.

In schimb, a fost nevoie ca alti oameni de stiinta sa constate ce rol important poate juca penicilina in medicina, astfel ca 10 ani mai tarziu cativa cercetatori britanici si-au concentrat atentia asupra modului in care penicilina duce la eliminarea bacteriilor care in alte conditii ar fi provocat tot felul de infectii. A urmat perioada celui de al doilea razboi mondial care a dus la alocarea unor fonduri ridicate pe partea de securitate in tarile importante, astfel ca medicina a ramas pe langa. Mai apoi cercetatorii americani au continuat testele, iar acestia au determinat faptul ca la acea vreme nu exista o substanta mai eficienta care sa duca la eliminarea bacteriilor.

Din acel moment penicilina a inceput sa fie produsa la scara larga, iar finalul razboiului a adus ocazia perfecta de a fi pusa in practica avand in vedere numarul ridicat de raniti, medicamentul a devenit tot mai accesibil din punct de vedere financiar, pe cand astazi nu are cum sa lipseasca din institutiile spitalicesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu